• Wat is Agile en welke frameworks zijn er? 

    Agile is een manier van denken, werken en organiseren. Letterlijk betekent Agile ‘lenig/wendbaar’. Met een Agile mindset kun je beter inspelen op onvoorspelbare situaties die bij productontwikkeling horen. Het werkt alleen als het hele team deze mindset heeft.

     
    Wanneer je Agile werkt, houd je je aan de twaalf principes van het Agile Manifesto. Er zijn meerdere methodes om Agile te werken binnen jouw organisatie. Scrum, SAFe, DevOps, Lean of Kanban zijn de bekendste frameworks. Hieronder lees je er meer over.
     

    Scrum

    Scrum is het bekendste en meest gebruikte Agile framework. De basis van Scrum is het werken in zelforganiserende, multidisciplinaire teams. Dit team richt zich op het (verder) ontwikkelen van een product. Scrum doet dat in Sprints: periodes van maximaal 1 maand waarin het team steeds weer een werkend Product Increment oplevert. 

     

    SAFe

    Het Scaled Agile Framework (SAFe) is al jaren hét leidende raamwerk voor het opschalen van de Agile manier van werken naar organisatieniveau. Het kan organisaties helpen in het bereiken van Business Agility. Daardoor ben je als organisatie in staat om:

    • goed te kunnen reageren op de steeds sneller veranderende wereld om ons heen

    • op een efficiënte manier waarde te leveren aan je klanten

    • de juist kwaliteit te leveren binnen je totale portfolio van producten en diensten

    Gebaseerd op zeven kerncompetenties biedt SAFe je onder andere een gemeenschappelijke taal, een set principes, rollen en verantwoordelijkheden, processen en best practices. En het werkt. Niet voor niets maken wereldwijd honderden organisaties al jaren gebruik van SAFe. 

    Binnen Nederland wordt een SAFe framework onder andere gebruikt door organisaties als AirFrance/KLM, Philips, diverse ministeries en de Belastingdienst.

     

    DevOps

    DevOps is een volgende stap in Agile denken. Daar waar Agile vooral gericht was op incrementeel en iteratief ontwikkelen van producten, focust DevOps ook op het snel, veilig en zonder risico bij de eindgebruikers krijgen van die producten en het beheer ervan gedurende de hele levenscyclus. 

    Door de muur tussen ontwikkeling (Dev) en beheer (Ops) te slechten, ontwikkel je sneller, efficiënter en kwalitatief betere producten. Uiteindelijk stelt DevOps organisaties in staat om bij te blijven in een steeds meer dynamische wereld waarbij concurrentie uit onverwachte hoek kan komen.  

    Lean

    Bij de managementfilosofie Lean streef je naar perfectie, zowel in je eigen processen als naar je klanten toe. Aan de hand van de Lean basisprincipes probeer je je bedrijfsprocessen steeds verder te verbeteren. Efficiëntie en effectiviteit staan hierin centraal, net als de feedback en wensen van klanten.

     

    Kanban

    Kanban is een tool die je helpt om de zwakke plekken in je processen te vinden en meer waarde te creëren voor je klanten. Het is geen proces, maar een combinatie van principes en practices die je toepast in een bestaand proces. Hiermee krijg je inzicht, structuur en uiteindelijk flow. 

     

    Waarom willen organisaties Agile werken?

    Organisaties die Agile werken, kunnen beter omgaan met veranderingen in de markt. De projecten zijn vaak efficiënter en effectiever dan bij traditionele methodes. Daarnaast zijn Agile organisaties meer gefocust op klanten, verbeteringen, kwaliteit en samenwerking. Teamleden ervaren meer verantwoordelijkheid en zijn hierdoor meer betrokken. 

     

    Waarom een Agile training, cursus of opleiding volgen?

    Na het volgen van een opleiding, cursus of training heb je kennis over Agile. Samengevat, stelt het je in staat om beter (samen) te werken! Maar waarom zou je een training volgen als alle informatie ook gewoon op het internet staat? Hieronder zie je de voordelen. 
     

    Stap voor stap leren 

    Als je googelt naar termen als Agile, word je overspoeld met informatie. Je weet haast niet waar je moet beginnen. Daar komt nog bij dat je niet weet welke websites betrouwbaar zijn. Met een Agile training krijg je de juiste informatie aangereikt. Daarnaast oefen je de theorie in de praktijk. Hierdoor kun je de kennis veel sneller toepassen.

    Pluspunt op je cv

    Agile wordt in vele organisaties gebruikt. Maar het werkt alleen goed als iedereen in de organisatie zich hieraan houdt. Dus als je bij het solliciteren al over de juiste kennis beschikt, heb je direct een streepje voor. Als je nog geen certificaat hebt, kun je bij het gesprek aangeven dat je graag een training zou willen volgen. 

     

    Voor wie is een Agile training interessant?

    Onze Agile trainingen zijn interessant voor iedereen die producten en diensten ontwikkelt. Zelfs als je je hier niet mee bezighoudt, kan de training interessant zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert namelijk om op een andere manier over processen te denken. Rollen die vaak op een Agile manier worden ingevuld, zijn: 

     

    De Agile trainingen van Capgemini Academy

    Bij Capgemini Academy kun je uit verschillende Agile trainingen kiezen. Begin bijvoorbeeld met de basis met de Exin Agile Scrum e-learning
     

    Agile certificering 

    Veel van onze trainingen leiden tot een officiële certificering. Zo kun je je bij Capgemini Academy laten opleiden tot een erkende en gecertificeerde Scrum Master of Scrum Product Owner. Ook voor de andere Agile frameworks zijn er certificeringsmogelijkheden. 
     
    Daarnaast bieden we trainingen die de link leggen tussen Agile en andere vakgebieden. Dat zijn onder andere de trainingen Agile Projectmanagement en Agile Architectuur. 
     

    Trainen voor competenties

    Elk Agile framework vraagt om specifieke competenties. Ook daar kun je bij Capgemini Academy trainingen voor volgen. Voorbeelden van competentie trainingen zijn Agile Requirements, Writing User Stories of Certified Agile Tester. 
     

    Waarom Capgemini Academy? 

    • Onderdeel van één van de grootste, meest innovatieve IT-dienstverleners ter wereld.

    • Groot trainingsaanbod: zowel volledig online als klassikaal beschikbaar. 

    • De meeste trainingen zijn inclusief certificering en examen. 

    • Trainers met passie, didactische vaardigheden en ruime praktijkervaring als IT-professional.

    • Onze cursisten beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,7.

     

    Ervaren trainers 

    Onze trainers zijn specialisten in de Agile manier van werken en de verschillende frameworks. Ze zijn opgeleid, volledig gecertificeerd en werken zelf ook met de methodiek. Met veel plezier delen ze hun kennis, ervaring en enthousiasme met jou. Ook kunnen ze de theorie goed koppelen aan de praktijk. Even voorstellen: 

    Pieter de Beijer: Trainer Agile en DevOps
    “Zorgen voor resultaat is mijn passie.”  

    Linda Husmann: Trainer Scrum, DevOps, SAFe en Lean, Kanban
    “Jou helpen je werk leuker, efficiënter en makkelijker te maken, dat is wat mij drijft.”  

     

    Klassikaal, online, blended en in-company 

    Bij Capgemini Academy leer je op een manier die bij jou past. Klassikaal, online of liever een combinatie (blended)? De meeste trainingen kun je ook in company volgen: binnen je eigen organisatie. Om het leren nog leuker en effectiever te maken, gebruiken we verschillende tools. Denk aan video’s, games, quizjes, webinars en praktijkcases. En met vragen kun je altijd terecht bij jouw trainer. 

     

    Op maat gemaakte Agile trainingen voor organisaties

    Agile is geen kunstje, tijdelijke verandering of een eenmalige investering. Datzelfde geldt voor het inzetten van frameworks. Het heeft geen zin als enkele medewerkers een training volgen en de rest van de organisatie nog traditioneel samenwerkt. Dus als je de Agile transformatie wilt doorvoeren, moet je de hele organisatie meenemen.

    Bij Capgemini Academy kunnen we je adviseren hoe je die omslag maakt. Daarnaast kunnen we een maatwerk Agile-training aanbieden. Benieuwd naar de opties? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.